Na těchto stránkách se vám pokusím přiblížit, jak se stavěl a dodělával (a stále dodělává :-) náš nový byt.

Když se nám narodila Miš, bylo jasné, že v původním 1+1, který jsme si spravili dříve, dlouho vydržet nemůžeme. Z nabídek, které byly zajímavé,jsme si vybrali projekt nástaveb na nízkém panelovém domě v Kohoutovicích - zaujal nás dost neotřelý vzhled, naproto odlišný od "domečků hříbečků", jaké se dělají všude, možnost úprav dispozice a výborná poloha.

Hned po podpisu smlouvy se v březnu 2005 začalo stavět, takže brzo jsme si mohli prohlédnout náš balkón - a protože vedle se dokončovala první etapa téhož, viděli jsme jaký má být cílový stav.

Stavba šla rychle a brzo jsme se mohli podívat "domů". Tristní bylo ovšem zjištění, že ten kousek betonu se čtyřmi okny okolo, kam by člověk tak sotva složil pár krabic, bude celý náš byt :-(

No ale za krátkou dobu se tato plocha zaplnila profily, rozparcelovala do chlívečků budoucích pokojů a místnůstek a původní velikost připomínal už jen průhled nástavbou skrz bytové dveře. V této době se taky prováděla většina instalací, včetně vody, odpadů a odvětrání.

Po jistém úsilí s přesvědčováním řemeslníků o provedení detailů i zásadnějších celků, jako byly pouzdra pro posuvné dveře, umístění "Duofixů" pro zavěšené WC a bidet a zejména hajzlová roura za hlavou v ložnici, se podařilo dosáhnout jakž takž požadovaného stavu.

Po kompletaci sádrokartonů a vymalování to začalo vypadat, že bychom mohli časem i bydlet - obývákkuchyň zářily bělostí, koupelnaWC čistým kontrastem mezi šedými obklady a dlažbou. K čistým tvarům interiéru dobře ladí i vnější vzhled stavby, pravoúhlé linie v šedo-bílé kombinaci.

Koncem prosince 2005 se kolaudovalo a po vyřízení úvěru (velmi náročném, ale naštěstí úspěšném) jsme mohli ještě v lednu převzít klíče od bytu. Jakmile to bylo možné, dali jsme se do práce na dokončování.

Podlaha - laminát vzor parketový ořech - leží netypicky příčně ke světlu a je dělená jen pod dveřmi do ložnice a dětského pokoje. Podařilo se nám ji položit vlastními silami, samozřejmě že pravidelně doplňovanými :-)

Následovala koupě kuchyně (samozřejmě IKEA), smontování skříněkinstalace, alespoň základní police dostala i budoucí šatna - a schylovalo se k velkému stěhování...

Den "S" nastal 23. března 2006.
Po předchozím sbalení všech věcí na původním působišti se v ten den současně stěhovalo, montovaly posuvné dveře šatny a aktivoval internet! Všechno skvěle klaplo a večer se dalo posedět v novém obýváku.

Tady povídání zatím ukončím, současný stav bytu je "obyvatelný", nicméně stále je co dodělávat. Jamile se interiér dostane do stadia publikovatelnosti, doplním sem aktuální záběry.

Na závěr alespoň pro ilustraci pár pohledů z okna - ať je venku zima nebo jaro, svítání či noc, vždycky to stojí za to!

Zpět na začátek